Wednesday, December 30, 2009

Inai Perkahwinan

Malam berinai atau pun lebih dikenali dengan malam berpacar, sudah menjadi adat kita turn temurn. Gabungan Inai traditional dan juga inai morden sudah menjadi kebiasaan oleh bakal-bakal ratu sehari. Tidak meriah majlis tersebut tampa adanya secubit inai, tidak berserilah ratu sehari tampa adanya merah inai di jari nya.

Kali ini HENNA ART DESIGN dengan PEKEJ MAWAR dengan design Flora. Corak ukiran yang besar dan tinggi menambah lagi seri pengantin. Jari jemari pengantin di baluti ukiran inai.


Kerja-kerja menginai adalah satu pekerjaan yang peka dengan ketelitian, kerana dengan ketelitian ini akan dapat menghasilkan corak inai yang sempurna. Disini saya sedang menlangkar corak inai yang dipilih oleh pelanggan saya, inai-inai akan mula kering dibahagian tangan dan melihatkan warna inai di kulit seseorang itu, sedangkan saya masih lagi membuat contengan dibahagian kaki.Ketika process menginai ini, pergerakan amat terhad, demi menjaga corak agar tidak comot atau "rucih". Jika seseorang terlalu banyak bergerak ketika inai masih basah berkemungkinan ada corak yang comot dan hasil nya kurang memuasakan.

Menginai dibahagian kaki agak rumit sedikit, beberapa teknik harus diperlakukan dan kerjasam pelanggan juga diperlukan disini. Sebab itu lah sebelum saya memulakan process menginai saya akan bertanya akan keselesaan pelanggan saya.

PEKEJ INAI PERKAHWINAN CODE: DIANA.

Tuesday, December 8, 2009

Inai Pengantin

DECEMBER,2009. Bertempat di Riverview Hotel.
Menginai salah seorang pengantin yang akan bersanding pada hari ahad ini, BENTUK UKIRAN INAI ini salah satu pilihan PACKAGE MELUR yang terdapat di henna art design. Ketinggian bentuk ukiran dibahagian tangan bermula daripada jari tangan hingga naik keatas separuh tangan.

Terlihat disini bentuk atau corak yang dipilih tidak terlalu tebal (penuh) dengan corak-corak, ianya amat simple tetapi menarik. Corak ini di bahagian kaki.
Dibahagian kaki juga mengikut corak yang di bahagian tangan. Size corak dari bahagian jari kaki hingga keatas sebaruh kaki dan disebelah kanan terlihat gambar keseluruhan nya.

NOVEMBER - WEDDING PACAKGE


Bertempat di Kampong Tanjung Nangka, waktu memulakan inai agak awal dari jam dijanjikan, dan ini adalah INAI PACKAGE PENGANTIN dalam gambar ini memperlihatkan warna inai setelah inai mengering sementara aku masih menyelesaikan ukiran inai di kaki pengantin .
Inai di jari adalah juga dari henna art design, inai tersebut baru dilepas kan dan warna nya agak kemerahan dan selepas itu ianya menjadi gelap sedikit. Setelah kerja-kerja menginai selesai, haruslah bersabar untuk menanti inai kering, agar ukiran inai nampak kemas dan tidak comot.

Thursday, October 8, 2009

PACKAGE CEMPAKA.


- Inai yang baru selesai di lukis dan di beri lagi 'henna oil'.


- Warna inai setelah 24 jam. (gambar diambil daripada FB)

- MAJLIS MENGIKAT TALI PERTUNANGAN.

Wednesday, October 7, 2009

Fun Henna



- 03.10.2009.
- Inai setelah 24 jam.

Wednesday, August 12, 2009

MASYULTI Henna.
Majlis Hari Pernikahan.


LINA Henna
Majlis Persandingan


SELAMAT PENGANTIN BARU KEDUA NYA.

Tuesday, July 14, 2009

Wedding Henna Work done on 4th July

Salam all, masa yang cepat berlalu dengan hari hari ku yang penuh dengan kerja harian ku. Dah sampai masa nya yang ku janji kan untuk semua kerja inai ku yang ku buat minggu lepas. Pada hari itu, tempahan ku masuk 2 orang dan berlainan tempat. Jarak yang tidak terlalu jauh. Pelanggan ku pertama namanya SUE saja dipanggil. Salam di beri pembuka kata. Kali pertama bersua muka dengan nya biasa lah macam kawan lama. Aku pun dibawa kebilik pengantin dan dimulakan dengan memilih corak yang di inginkan, sedang menunggu Sue memilih corak yang di inginkan aku sibok menyediakan barang-barang ku. Setelah beberapa minit memilih dah pun jumpa dah tengok corak dan sesuai dengan size tangan okey saya mulakan. Dah tempah Package 50 mestilah ada Free kan.... Dah pun aku contengkan untuk diaorang happy habis. yang sebenarnya family sue nak aku stay back around 1 jam lagi, tapi aku tak dapat tunaikan nya lepas ni nak ke Kg. Jerudong pelanggan yang ke 2. "Sorry ye, gambar tak ambil, sibok sangat tak ada masa".

Jam 10.30 malam aku dalam perjalanan ke Jerudong. Nama pelanggan ni Diyah, mudah-mudahan aku tidak terlambat. Kira-Kira 15 minit aku dah tiba di halaman rumahnya. Biasalah call dulu, mana tau belum ready kan... 3 kali mis call aduh mungkin sibok, okey lah tunggu lagi... Then ada call, Diyah yang call katanya dia nak "MASUK PENGANGUN" selepas ni boleh buat henna. Saya okey saja. Masuk 11.30 malam start buat pilihan design henna. Dan lepas tu buat lah kerja-kerja ku,
Design di kaki atas permintaan pelanggan Diyah. Dia nak macam ini:
Package di pilih: Package Inai Pengantin 80. Yang Free 3 orang dah tak sanggup nak bergambar. Lihat jam 3.30pagi, pangantin pun sudah mengantuk ni. Kesihan kan....

Okey kerja ku dah sempurna dan selesai alhamdulillah dan Kepada Sue & Diyah selamat pengantin baru, semoga berbahagia keakhir hayat amin......

Corak India Style.


Malam 8 July - Sedang melihat kembali corak-corak lama yang tersimpan, corak lama yang tidak saya buka lagi, nampak satu corak india ni, rasa nak di coba, lagi pun inai balance minggu lepas masih tersimpan, jika tidak dihabiskan nanti tak boleh di gunakan. Lihatlah hasil nya disini:
Di awal-awal penglibatan saya mengukir inai inilah corak pertama saya hasilkan. Ketika itu inai cone menjadi pilihan. Bentuk corak ini adalah berbentuk seni ukiran india asli.
Tumpuan corak pada atas tangan dan jari.

Setelah corak tersebut selesai, saya nak test warna inai ini.
Saya pun bawa tidur inai ini dan kira-kira pukul 11.00malam dah baru saya tidur dan bangun 5.30pagi dan ini lah hasil warna nya. Warna inai yang merah disebabkan ton kulit saya yang gelap. Sebab itu hasil warna inai menjadi dark red sikit.
Saya akan tunjukan lagi setelah inai 24jam.

Wednesday, July 8, 2009

HENNA art DESIGN - Pakej Inai Pengantin.


Henna art design sekarang menuju ke Kampong Bebuloh, tempahan ni khas untuk bakal isteri sepupu saya, 25 jun 2009, kira-kira Jam 8.30malam, HENNA ART DESIGN memulakan tugas-tugas menginai seperti biasanya, inai ini adalah untuk dihari majlis akad nikah pada ke esokkan harinya. dan MELUR INAI PAKEJ PENGANTIN adalah pilihan pengantin untuk menyerikan lagi hari bersejarahnya.

Thursday, June 11, 2009

HENNA art DESIGN - Pekej Inai Pengantin.

Jenis : MELUR PAKEJ INAI PENGANTIN.
Salam semua,
Sekarang HENNA ART DESIGN berada di Kampong Perpindahan Mentiri, ditugas kan menyempurnakan ukiran inai bagi pengantin yang akan melangsungkan majlis persandingannya esok hari. Corak yang dipilih, jenis corak yang bersize besar.



Bagi size tangan kecil saya nasihatkan agar tidak memilih corak seperti ini, kerana corak akan nampak sempit dan kurang menarik. FUN HENNA ART DESIGN juga memberikan sentuhan bagi 3 orang dari ahli keluarga pengantin, pelanggan-pelanggan saya jika nak tempah FUN HENNA,nyatakan keramaian orang yang nak tempah, sebab inai ini limited. Dan juga jadual tempahan saya juga padat.

HENNA art DESIGN

Tarikh 6th June 2009, bertempat di JURTON HOTEL, Kampong Jerudong
selepas acara berbedak & gambar, henna art design baru memulakan kerja-kerja inai bagi keluarga pengantin dengan FUN HENNA ART DESIGN dan bagi pengantin memilih pakej Cempaka, semasa proses menginai saya tak berkesempatan mengambil gambar. Dan gambar majlis persandingan ini pada ke esokkan hari nya 7hb June 2009,


Selamat Pengantin Baru daripada saya serta keluarga

Wednesday, May 27, 2009

HENNA PARTY AT EMPIRE HOTEL


HENNA PARTY. 16 May 2009 Tempahan 6.00PM hingga 8.30PM HENNA PARTY TIDAK ADA had keramaian orang dan TIDAK ADA had corak ukiran, BEBAS sebab itulah HENNA PARTY harganya tidak sama dengan FUN HENNA. Di sini saya membuat HENNA PARTY sebagai sebahagian daripada pilihan orang ramai untuk memilih perkhidmatan yang saya berikan, HENNA PARTY ini adalah salah satu pandangan dan permintaan orang ramai, jadilah ia menjadi salah satu pilihan. Have Fun......................

Tuesday, May 12, 2009

HENNA ART DESIGN - PACKAGE JOB

Jenis = Pakej Mawar.
Caj = B$85.00


Ukiran di bahagian tangan, atas, jari hingga ke atas dekat dengan siku.

Tuesday, April 14, 2009

HENNA ART DESIGN

Pakej = Inai Pakej Melur
Majlis = MANDI BELAWAT.

Monday, April 6, 2009

Henna Art Design - FUN HENNA JOB.

Salam semua, alhamdulillah sempurna sudah kerja-kerja meng'inai' di Kg. Perpindahan Rimba Gadong. Mula inai orang daripada jam 7.45malam dan berakhir jam 1.45malam, kiraan jam tu tolak rehat minum, kena lah rehat, dah tuan rumah bancuhkan kita ayer untuk minum kita minum le, yg best nya cheese kak nya, 'alamak' aku dah terlebih makan le pulak...siap2 tuan rumah dah tapau kan cheese kek nye...wowwww ne dah boleh sambung makan kat rumah.

Kepada tuan rumah VICTORIA terima kasih le banyak-banyak atas layanan semasa saya berada dirumah.

Friday, March 27, 2009

Tudung


Today 27 March 2009

12.00Noon : My aunty minta advice for my cousin baju & Tudung design untuk hari ahad 29/03-final bintang kecil.

2.00pm : Jemputan orang kawin Majlis Nikah - (sebelah rumah kali ah).

7.30pm (Lepas Isyak): Ada booking Fun Henna Kampong Jerudong (baru booking).

Wednesday, March 18, 2009

FUN HENNA @ 9 Mac 2009 (Mrs Zury House)



Inda lagi teambil gambar yang lain nya sal sibok, aku di serang!!!

Tuesday, March 17, 2009

FUN HENNA (contoh gambar sahaja)

Fun Henna (pacar suka-suka) untuk apa jua majlis, sama ada ingin berpacar beramai-ramai bersama keluarga dimajlis Perkahwinan, Majlis Mandi Belawat, Mengikat Tali Pertunangan atau Mengadakan Majlis Hari Jadi. Jika Berkeinginan untuk menempah, tempahan hendaklah 5 orang keatas untuk perkhidmatan saya datang kerumah awda. Fun Henna ini hanya membuat corak inai di atas tangan sahaja, dan harga setiap corak bagi kedua tangan (Kiri&Kanan) bermula dari B$4.00-Sederhana, B$5.00-Sederhana&Tinggi, B$7.00-Penuh & Tinggi
Corak inai ditapak tangan, setelah inai kering. Cuma di kopak sahaja.

Monday, March 16, 2009

Tips Penjagaan Warna Inai.


Ramai orang diluar sana tidak mengatahui bagaimana menjaga warna inai. Selepas sahaja inai kering, kelihatan warna inai telah masuk ke kulit, dan warna inai bergantung kepada jenis warna kulit dan suhu badan seseorang itu, jika warna kulit putih maka warna inai menjadi jingga (orange) campur merah hati, jika warna kulit kuning langsat warna inai akan menjadi gelap sedikit dari kulit putih, dan jika seseorang itu berkulit hitam manis, warna inai akan menjadi sedikit gelam iaitu menjadi merah darah beku atau merah hati, dan sedikit coklat. Jika awda ingin warna inai tersebut tidak pudar terlalu cepat insyaallah cubalah tips yang saya berikan ini, jika ukiran inai sudah kering, cukup hanya kita mengopak dengan jari, elak kan daripada mencuci dengan air. Jika ada pun lebihan inai yang masih terlekat cukuplah dengan menyapu baby oil. Elakkan dari merendam atau menggunakan sabun terlalu lama, kerana sabun atau serbuk pencuci akan meluntur kan warna inai tersebut.

SCHEDULE BOOKING FOR YEAR 2009

BELOW DATED IS BOOKING & CONFIRM BY COSTUMER, ANY CHANGERS WILL BE UP DATE ASAP.

MONTH:: MARCH
4th Week~

Date: 28 March 2009 (Saturday Night).
Time: 10.00PM (After Majlis Berbedak).
Event: Majlis Perkahwinan (Sanding).
Address: Kg. Perpindahan Lambak Kiri Berakas.
Service: (1)PACKAGE INAI PENGANTIN. Event: Majlis Bersanding.
(2)FUN HENNA (flower girls total = 4 persons)

MONTH:: APRIL.
1st Week

Date: 4 April 2009 (Saturday Night).
Time: 7.00PM.
Event: Majlis Mandi Belawat
Address: Perumahan Orang2 Awam Kg. Rimba Gadong.
Service: (1)PACKAGE INAI PENGANTIN.
(2)FUN HENNA (Family total = More 5 persons).


2nd Week.


Date: 10 April 2009 (Friday).
Time: 9.30AM.
Event: Majlis Mandi Berlawat.
Address: Kg. Setia B. BSB.
Services: (1) MAKE UP.
(2) PACKAGE INAI PENGANTIN.

Date: 10 Aoril 2009 (Friday).
Time: 07.00PM.
Event: Majlis Perkahwinan (Bersanding).
Address: STKRJ Kg. Rimba Gadong.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

Date: 11 April 2009 (Saturday).
Time: 07.00PM.
Event: Majlis Perkahwinan.(Family Pengantin Lelaki).
Address: Kg. Sungai Akar, Muara.
Service: FAMILY FUN HENNA.

Date: 12 April 2009 (Sunday).
Time: 12.00Noon.
Event: Majlis Perkahwinan (Family Pengantin Lelaki.
Address: Kg. Sungai Akar, Muara.
Service: MAKE UP (FUNCTION).

3rd Week
Date: 18 April 2009 (Saturday).
Time: 7.00PM.
Event: Majlis Mandi Belawat.
Address: Perpindahan Lambak Kanan.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

MONTH:: MAY.
**** Dated 16th & 17th CLOSE FOR BOOKING *****


MONTH:: JUNE.
1st Week
Date: 6 June 2009 (Saturday).
Time: (Not yet confirm by costumer).
Event: Majlis Perkahwinan (Bersanding).
Address: Jeruton Hotel.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

2nd Week.Date: Empty.

3rd Week.Date: 20 June 2009 (Saturday).
Time: 10.00PM (After Majlis Berbedak).
Event: Majlis Perkahwinan (Bersanding).
Address: Kg. Sg. Hanching, Muara.
Services: (1) PACKAGE INAI PENGANTIN.
(2) FUN HENNA (For Family total More 5 Persons).

Date: 26 June 2009 (Friday). (Sebelah pengantin Perempuan)
Time: 9.00AM (Before Majlis Akad Nikah).
Event: Majlis Perkahwinan (Nikah).
Address: Kg. Limau Manis.
Services: PACKAGE INAI PENGNATIN.

Date: 27 June 2009 (Saturday). (Sebelah pengantin Lelaki)
Time: 7.00PM
Event: Majlis Perkawinan
Address: Kg. Mulaut.
Service: FUN HENNA for family more then 10 persons.

MONTH:: JULY Date: 25 July 2009 (Saturday).
Time: 10.00PM
Event: Majlis Perkahwinan.
Address: Kg. Sengkurong.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

MONTH:: DECEMBER1st week.Date: 5 Dec 2009 (Saturday).
Time: 2.00PM (Before Majlis Berbedak).
Event: Majlis Perkahwinan.
Address: Kg. Perpindahan Lambak Kanan.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

2nd Week:Date: 12 Dec 2009 (Saturday).
Time: 2.00PM (Before Majlis Berbedak).
Event: Majlis Perkahwinan.
Address: Kg. Mulaut, Jalan Kecil Paya Bunga Merah.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

3rd Week:
Date:EMPTY.

4th week:
Date: 25 Dec 09 (Friday *Cristmas Public Holiday).
Time: Not yet confirm.
Event: Majlis Perkahwinan (Bersanding on 27th Dec).
Address: Kg Tanah Jambu, Muara.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.


Date: 26 Dec 09 (Satuday).
Time: 10.00PM (After Majlis Berbedak).
Event: Majlis Perkahwinan (Bersanding).
Address: Kg. Bebatik, Jalan Kecil Kulapis.
Service: PACKAGE INAI PENGANTIN.

Do Henna @ my Home

Kan saja-saja beinai ~~~~ My Home address:
NO. 21, SIMPANG 9 KAMPONG MULAUT JALAN TANJUNG NANGKA BG2121
NEGARA BRUNEI DARUSSALAM.
(Simpang terletak di belakang Sekolah Ugama Pg Anak Puteri Amal Umi Kalsum Al-Islam).

Henna, Inai, Pacar, Mehndi......


All the above name is same, they comes from the leaves of the henna Plant. Bruneian call "Pokok Pacar" . The paste or powder which one is more familiar with, is obtained by crushing the leaves into a powder. Fresh henna leaves have a very earthy scent. The art of Henna goes a long way back in countries like India,Egypt and Morocco.

HENNA, INAI, PACAR, MEHNDI is an all natural healthy way to explore body art.

INGREDIENTS It's natural : lemons or tea, henna powder and eucalyptus oil.

This paste is then applied onto hands and feet by using various tools, and design the henna with FREE HAND.

HENNA, INAI, PACAR, MEHNDI color follow your skin ton, its may darker if your skin darker. Like asian skin the henna color more to mix (orange dark red).

TAKE CARE the henna after the paste take off, dont wash the henna if the paste dry. Enought only wipe away with clean tissue, avoid the henna from water to long, if not henna cannot be stand longer and will pale and faint.


TIPS PENJAGAAN WARNA INAI.

Sememangnya inai (pacar) diketahui ramai bahawa warnanya akan memudar dalam masa yang pendek. Ramai yang kurang mengetahui kenapa inai (pacar) cepat pudar.

Inai (pacar) yang dilukis katas kulit kita bersifatkan sementara, dari itu setalah inai (pacar) mengering cukuplah hanya di kopek dan jika masih melekat cukup hanya mengunakan tisu kering untuk membuka inai (pacar) yang melekat.

JANGAN sekali-kali mencuci inai terus ke ayer kerana cebisan inai (pacar) akan melarat ke kawasan (kulit) lain. Ini akan mencacatkan corak (design) inai (pacar) tersebut.

Inai (pacar) yang sudah kering seboleh-boleh nya dihindari dari terkena ayer terlalu kerap atau terendam didalam ayer sabun. Kerana ayer dan ayer sabun akan cepat melunturkan warna inai (pacar) tersebut.

Lapkan atau keringkan dengan tisu atau tuala dengan hanya menekan nekan ditempat inai(pacar) tersebut, elakkan dengan mengosok terlalu kuat ditakuti inai(pacar) pudar.

Kulit akan merasa kering dikawasan yang berinai (berpacar) maka sapu sedikit baby oil agar lembab.

Bagi Pengantin yang masih melakukan lulur (lulut) - Hindar dari kawasan corak (design) tersebut. bedak lulur (lulut) akan menghilangkan (memadam) corak (design) inai (pacar) tersebut.


TALK ABOUT INAI WITH ME!


ShoutMix chat widget