Monday, April 6, 2009

Henna Art Design - FUN HENNA JOB.

Salam semua, alhamdulillah sempurna sudah kerja-kerja meng'inai' di Kg. Perpindahan Rimba Gadong. Mula inai orang daripada jam 7.45malam dan berakhir jam 1.45malam, kiraan jam tu tolak rehat minum, kena lah rehat, dah tuan rumah bancuhkan kita ayer untuk minum kita minum le, yg best nya cheese kak nya, 'alamak' aku dah terlebih makan le pulak...siap2 tuan rumah dah tapau kan cheese kek nye...wowwww ne dah boleh sambung makan kat rumah.

Kepada tuan rumah VICTORIA terima kasih le banyak-banyak atas layanan semasa saya berada dirumah.

Henna, Inai, Pacar, Mehndi......


All the above name is same, they comes from the leaves of the henna Plant. Bruneian call "Pokok Pacar" . The paste or powder which one is more familiar with, is obtained by crushing the leaves into a powder. Fresh henna leaves have a very earthy scent. The art of Henna goes a long way back in countries like India,Egypt and Morocco.

HENNA, INAI, PACAR, MEHNDI is an all natural healthy way to explore body art.

INGREDIENTS It's natural : lemons or tea, henna powder and eucalyptus oil.

This paste is then applied onto hands and feet by using various tools, and design the henna with FREE HAND.

HENNA, INAI, PACAR, MEHNDI color follow your skin ton, its may darker if your skin darker. Like asian skin the henna color more to mix (orange dark red).

TAKE CARE the henna after the paste take off, dont wash the henna if the paste dry. Enought only wipe away with clean tissue, avoid the henna from water to long, if not henna cannot be stand longer and will pale and faint.


TIPS PENJAGAAN WARNA INAI.

Sememangnya inai (pacar) diketahui ramai bahawa warnanya akan memudar dalam masa yang pendek. Ramai yang kurang mengetahui kenapa inai (pacar) cepat pudar.

Inai (pacar) yang dilukis katas kulit kita bersifatkan sementara, dari itu setalah inai (pacar) mengering cukuplah hanya di kopek dan jika masih melekat cukup hanya mengunakan tisu kering untuk membuka inai (pacar) yang melekat.

JANGAN sekali-kali mencuci inai terus ke ayer kerana cebisan inai (pacar) akan melarat ke kawasan (kulit) lain. Ini akan mencacatkan corak (design) inai (pacar) tersebut.

Inai (pacar) yang sudah kering seboleh-boleh nya dihindari dari terkena ayer terlalu kerap atau terendam didalam ayer sabun. Kerana ayer dan ayer sabun akan cepat melunturkan warna inai (pacar) tersebut.

Lapkan atau keringkan dengan tisu atau tuala dengan hanya menekan nekan ditempat inai(pacar) tersebut, elakkan dengan mengosok terlalu kuat ditakuti inai(pacar) pudar.

Kulit akan merasa kering dikawasan yang berinai (berpacar) maka sapu sedikit baby oil agar lembab.

Bagi Pengantin yang masih melakukan lulur (lulut) - Hindar dari kawasan corak (design) tersebut. bedak lulur (lulut) akan menghilangkan (memadam) corak (design) inai (pacar) tersebut.


TALK ABOUT INAI WITH ME!


ShoutMix chat widget